|Wanneer je kijkt in een retro huis zie je nogal eens het bekende jute behang voorbij komen. Het is een behangsoort die van textiel gemaakt is. Bij luxueuzere huizen zie je nog andere textiel behangen voorbij komen. Het zijn behangsoorten die met een soort fluweel zijn afgemaakt waardoor je een weelderige woonstijl krijgt in je huis.
Inhoudsopgave
Een kostbare keuze
Textiel behang is een behangsoort die gemaakt is van natuurlijke of synthetische vezels. Het behang heeft hierdoor een heel exclusieve uitstraling, die absoluut direct waarde toevoegt aan jouw huis. Een warme sfeer krijg je gelijk in je huis door één of meerdere muren met het textiel behang te behangen. Je zal niet snel geneigd zijn om je hele huis te behangen met textiel behang. Dat komt vooral door het kostenplaatje wat erbij hoort; dit behang is namelijk behoorlijk kostbaar in de aanschaf. Daarnaast heeft het de neiging om jouw huis behoorlijk druk te maken; één muur behangen met textiel behang is dus meer dan genoeg.
Hoe is textiel behang gemaakt
Textiel behang kan van natuurlijk of synthetisch materiaal gemaakt zijn. De onderlaag is ook niet altijd hetzelfde. Deze kan gemaakt zijn van papier of van vliesmateriaal. De vezels zitten bevestigd op de onderlaag. Patronen kunnen op het textielbehang zijn aangebracht door middel van flockage. Dit is een techniek waarbij de vezels van het motief zijn aangebracht op textiel met hitte. Daarnaast is er en speciale voor dit behang geschikte druktechniek gebruikt. Het is door de bewerkelijkheid van het productieproces en de prijs van het materiaal dat dit behang zo kostbaar is. Het is dan ook zonde om een baan te verspillen doordat je niet weet hoe dit moet.
Textiel behang goed aanbrengen
Textiel behang kan je op meerdere manieren aanbrengen. Wat de beste techniek is, is afhankelijk van het soort behang wat je hebt gekocht. De onderlaag is bepalend
voor de techniek die jij moet gebruiken bij textiel behangen.
- Onderlaag van papier. In dit geval heb je een behangtafel nodig want je moet het papier insmeren met behanglijm voordat je het behang ophangt. Denk eraan dat textielbehang zwaarder is dan normaal behang. Je zal dan ook een heavy duty behanglijm of behangrandenlijm nodig hebben voor dit karwei.
- Onderlaag van vlies. Dit behang kan je rechtstreeks op je muren aanbrengen door de muren in te smeren met behanglijm. Kijk bij deze behangsoort of je een extra sterke behanglijm nodig hebt. Dat is niet bij alle vlies textiel behangsoorten het geval.
Tips bij textiel behang aanbrengen
Textiel behang heeft een aantal eigenschappen waar je goed op moet letten bij het aanbrengen:
- Denk aan het patroon. Veel modern textielbehang heeft een patroon. Door dat patroon zal je niet de hele rol behang kunnen gebruiken; door het patroon gaat een deel van de banen verloren wanneer je het patroon wil laten aansluiten. Zorg ervoor dat het patroon goed op elkaar aansluit bij het aanbrengen. Vraag aan iemand anders in de ruimte om mee te kijken over je schouders zodat vanaf een afstand de positie van het behang kan worden bepaald.
- Denk aan stof. Ben je gevoelig voor stof in een huis door bijvoorbeeld een allergie of door astma; kies dan voor een behangsoort die lijkt op textielbehang wanneer je dit effect hebt. Vaak kan je hetzelfde effect met een flockmateriaal of met schuimbehang krijgen.
- Behandel het behang na het aanbrengen. Het behang zal de stofdeeltjes in je huis opnemen maar ook weer vrijgeven. Om dit effect tegen te gaan kan je het behang na het aanbrengen behandelen met een vuilwerende of waterafstotende laag.
Een klus voor de professional
Textiel behang aanbrengen is een klus die niet iedere gelegenheidsbehanger zal willen uitvoeren. Het is dan ook aan te raden om bij twijfel een professionele behanger in te schakelen. Deze zal een advies voor een behangsoort kunnen geven en daarnaast zal de professional het behang mooi volgens patroon kunnen aanbrengen. Het resultaat zal oogverblindend mooi zijn. Met offertes weet je hoeveel je kwijt bent voor een professional in jouw huis.