Schilderen is een klus die je kan uitbesteden aan een schilder, maar die je ook heel goed zelf kan uitvoeren. Aangezien je nog heel wat jaren tegen het schilderwerk aan hoopt te kijken is het zaak dat je het schilderwerk goed uitvoert. We hebben een checklist opgesteld voor het goed uitvoeren van schilderwerk.
Inhoudsopgave
Denk aan de basis
Denk er altijd aan dat de basis voor het schilderwerk in orde is. De ondergrond moet geschikt zijn om geschilderd te worden. Hiervoor moeten een aantal zaken worden uitgevoerd.
- Gaten vullen. Een goede muur is mooi egaal voordat deze geschilderd gaat worden. Het is dan ook zaak dat alle spijkers uit de muur worden gehaald en dat de gaten in een muur worden opgevuld. Gebruik hiervoor vulmiddel wat je met een plamuurmes aandrukt in de muur. Werk naderhand met het plamuurmes randen vulmiddel weg van de muur. Laat het vulmiddel goed drogen voor je met de schilderwerkzaamheden begint. De droogtijd verschilt per soort; houd een halve dag aan voor het oppervlakkige drogen en een dag voordat het geheel klaar om te schilderen is.
- Ga je een muur voor de eerste keer schilderen, dan is het goed om te kijken of je met een zogeheten zuigende muur te maken hebt. Dat is een poreuze muur die de verf naar binnen zuigt. Zou je gewoon gaan schilderen op een niet voor-behandelde poreuze muur, dan trekt de verf naar binnen waardoor je onregelmatige plekken in het schilderwerk ziet komen. Behandel de muur in dat geval eerst met voorstrijk. Dat is een materiaal wat de muur voorziet van een coating waardoor de verf niet kan intrekken. Het resultaat is een mooi egaal geschilderde muur. Het kost je een laag materiaal meer en ook extra werk, maar het is nog altijd minder bewerkelijk dan een muur die je nogmaals moet overschilderen omdat het resultaat niet mooi was.
- Ga je hout schilderen, dan is het zaak dat je eerst een beschermende laag aanbrengt voordat je het hout gaat aflakken. Die beschermende laag noem je ook wel grondverf. Dat is een materiaal wat niet op kleur is, maar wat wel een perfecte ondergrond voor schilderwerk vormt. Voordat je grondverf gebruikt moet je het hout eerst schuren zodat de grondverf goed houdt op de muur. Na het aanbrengen van de grondverf kan het geen kwaad om het houtwerk nog eens licht te schuren voordat je de lak gaat aanbrengen.
Een verfsoort kiezen
Verf kan je in de winkel in meerdere soorten kiezen. Het is goed om te bedenken waar het schilderwerk komt te zitten. We hebben de verfsoorten voor je op een rij gezet.
- Latex verf voor binnenshuis. Ga je binnenshuis schilderen, dan is het advies om altijd latexverf te gebruiken. Dit is verf op een waterbasis. Het is verf met goede dekkende kwaliteiten die geen oplosmiddel bevat. Op die manier komen er zo min mogelijk schadelijke verfdampen in de lucht te hangen binnenshuis. Je kan een ruimte redelijk kort na het schilderen weer betreden.
- Verf op basis van oplosmiddel voor buitenshuis. Voor schilderwerkzaamheden buitenshuis wordt eigenlijk altijd verf op basis van een oplosmiddel gebruikt. Dit is verf die optimaal bestand is tegen weersomstandigheden. Deze verf geeft bepaalde verfdampen af die je liever niet inademt. Breng je deze verf aan, overweeg dan om preventief een mond- en neuskapje te dragen tijdens de werkzaamheden.
Goed gereedschap is het halve werk
Zorg ervoor dat je voldoende schildergereedschap in huis hebt voor je aan het werk gaat. Neem kwasten en rollers in diverse maten om grote oppervlakken en kleine hoekjes nauwkeurig te kunnen aanpakken. Investeer in goede kwasten die niet snel haren verliezen onder het schilderen; wanneer je deze later uit je verfwerk moet peuteren krijg je schade in het schilderwerk.
Plak goed af
Schildertape is er niet voor niets. Ook de beste schilder wil nog wel eens een streep zetten op een plek waar dat niet de bedoeling is. Het is dan ook zaak om het gebied wat je wil gaan schilderen goed af te zetten met schildertape. Vergeet niet om het tape kort na het aanbrengen van de verf weer te verwijderen, anders krijg je lijmsporen op de ondergrond. Ook kan het dan gebeuren dat de verf verkleefd zit aan het schildertape en daardoor deels weer loslaat. Het tape verwijder je dan ook terwijl de verf nog nat is.
Meer lagen is beter dan één
Ook al staat er op een pot verf dat je het met één laag af kan; het is altijd beter om meerdere lagen verf na elkaar aan te brengen. Het zorgt ervoor dat het schilderwerk langer meegaat en beter bestand is tegen bijvoorbeeld een buts of kras. Daarnaast zal het kleurresultaat altijd optimaal zijn met twee dunne lagen verf. Maak niet de fout om één dikke laag verf aan te brengen; de verf zal slecht drogen en kwetsbaar blijven.
Schakel hulp in
Zie je er tegenop om te schilderen, schroom dan niet om een schilder in te huren. Je vindt schilders in jouw omgeving door op deze knop te klikken. Je krijgt een aantal offertes in huis om te vergelijken. Dat levert jou een behoorlijk voordeel op. Het resultaat is een professioneel geschilderde muur die er weer voor jaren tegen kan.