Wanneer je een schilder inhuurt wil je natuurlijk wel weten hoeveel je kwijt zal zijn. Het is dan ook om die reden dat veel mensen eerst offertes opvragen om die vervolgens te beoordelen. We keken voor jou naar de zaken die je in je achterhoofd moet houden bij het beoordelen van een offerte. Het zal jou helpen om voor jouw schilderklus de beste schilder te vinden. Door het vergelijken van offertes aan de hand van deze checklist voorkom je discussies met de schilder na het afronden van de werkzaamheden over de totale prijs.
Vraag hier schilder offertes aan.
Inhoudsopgave
Basis of meerwerk
Ga je een offerte opvragen voor schilderwerk, dan is er één heel belangrijk punt om goed in gedachten te houden. Een schilder al altijd een offerte afgeven voor de klus gebaseerd op basis werkzaamheden. Komen er zaken bij als het verwijderen en opnieuw monteren van stopcontacten en dergelijke, dan valt dit onder het kopje meerwerk. Dat is doorgaans nogal een flinke post op de factuur bovenop het bedrag in de offerte. Informeer dus altijd naar de kosten van het meerwerk voordat je offertes gaat vergelijken. Het is heel frustrerend als je hier tijdens of na de werkzaamheden pas achter komt en met een hoge rekening zit.
Staan alle verplichte posten op de offerte
De factuur heeft een aantal posten die verplicht op de factuur moeten staan. Ook bij de offerte moeten deze posten worden gemeld. We hebben ze op een rij gezet; check je offerte op de aanwezigheid van deze zaken.
- Dat moet je altijd betalen, dus hoort het ook op de offerte thuis. Reken 6 procent voor het arbeidsloon en 21 procent voor de materialen.
- De materialen zelf. Al het materiaal wat wordt aangeleverd moet op de offerte staan.
- Alle arbeidskosten. Alle kosten moeten op de offerte staan, dus ook bijkomende werkzaamheden die niet direct met het schilderen te maken hebben.
- De kosten van het opruimen. Wordt jouw huis weer opgeruimd na het schilderen, dan moeten de kosten van de tijd die hierin gaat zitten worden vermeld op de offerte.
- Ongeacht de reistijd van een schilder; kosten voor de gereden kilometers worden altijd in rekening gebracht. Deze kilometers komen ook op de factuur te staan. Is de schilder langs gekomen voor het opstellen van de offerte, dan is de kans groot dat je deze kosten ook in rekening gebracht krijgt.
- De kosten van werkkleding en hulpmateriaal. Zaken die de schilder speciaal moet regelen voor jouw klus zoals een ladder of een bouwsteiger worden in rekening gebracht.
- Voordat de schilder aan de slag gaat bij een klus moet hij jouw huis in gereedheid brengen. Hij moet bijvoorbeeld stucloper neerleggen om de vloer te beschermen en zeil over jouw meubels heen plaatsen. Ook moet er materiaal worden klaargezet om te kunnen beginnen met werken. Deze opstartkosten zullen doorgaans in de vorm van een vast bedrag op de rekening komen te staan; ze horen dus ook op de offerte thuis.
Waar denk je aan voor je offertes opvraagt
Voordat je offertes gaat opvragen en vergelijken moet je aan een aantal zaken denken. Je wil immers wel goede schilders met elkaar vergelijken, en geen beunhazen met professionals vergelijken.
- Vraag referenties op. Schilderwerk is een klus die goed uitgevoerd moet worden. Het is dan ook zaak dat je een vakman inhuurt voor de werkzaamheden. Informeer altijd naar referenties bij de schilder zelf, maar bij een site waarbij een schilder kan adverteren met zijn diensten kunnen klanten ook een referentie achterlaten. Het is altijd goed om deze eerst te lezen voordat je een offerte opvraagt. Je weet dan waar je voor gaat betalen.
- Heeft de schilder een keurmerk. In de schilderbranche is een aantal keurmerken die een schilder kan hebben. We kennen de AF Erkenningsregeling. Dat is een keurmerk wat alleen wordt afgegeven aan schildersbedrijven die voldoen aan alle scholingseisen en bijscholingseisen. Je krijgt dan een schilder die gegarandeerd vakwerk levert. Daarnaast is er De Betere Schilder. Een schilder die dit keurmerk voert wordt regelmatig getoetst op de werkzaamheden. Als klant krijg je na het werk een schriftelijke enquête waarin jij je tevredenheid over de werkzaamheden mag aangeven. Daarnaast heb je de zekerheid dat je een kloppende offerte krijgt, een volledige factuur en dat het goed zit met de garantie als het schilderwerk kwalitatief te wensen overlaat.
Tips bij het inhuren van een schilder:
- Betaal nooit het hele bedrag vooraf. Hoe betrouwbaar de schilder ook overkomt, betaal nooit alle kosten vooraf. Een aanbetaling voor de verf en het materiaal is logisch, maar de overige werkzaamheden betaal je toch echt pas als het werk klaar is.
- Vraag offertes op. Je kan het beste offertes opvragen van lokale schilders om tot een goede vergelijking te komen. Nu je weet waar je op moet letten kan je ze opvragen met een muisklik op deze knop. Jouw voordeel kan flink oplopen op deze manier.