Informatie en advies over schilders
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Heb jij schilderwerk liggen thuis, dan kun je dit zelf doen. Het is veel gemakkelijker, sneller en vaak ook mooier om het door een schilder te laten uitvoeren. Deze zal bij je langskomen, zal je kunnen adviseren over kleuren en verfsoorten en kan de klus netjes en professioneel klaren. Ervaren schilders kunnen technieken gebruiken waarbij een mooi motief ontstaat op je muur of ze kunnen andere methodes voorstellen waarmee je muur op een aparte manier wordt opgefleurd. Ga je een schilder inschakelen, dan zijn er een aantal valkuilen en veelgemaakte fouten die je het beste goed in je achterhoofd houdt. Hier vind je de belangrijkste op een rijtje.

Te veel betalen

Er zijn goedkope schilders en er zijn dure schilders. De prijs die een schilder vraagt is vaak gebaseerd op ervaring en scholing. Het spreekt voor zich dat je voor een beginnende schilder minder betaalt dan voor een doorgewinterde erkende vakman. Toch hoef je niet te veel te betalen. Heb jij een simpele klus waarbij enkel je muren geschilderd moeten worden of je deuren moeten worden bijgewerkt, dan hoef je hier geen schilder met ervaring voor in te huren. Heb je een lastige klus en wil je dat er bepaalde technieken en methoden gebruikt worden, dan kun je beter wat dieper in de portemonnee kijken en dit door een vakman laten uitvoeren.

Te weinig betalen

Natuurlijk is het niet goed om te veel te betalen, maar te weinig betalen is ook geen goed idee. Als je bijvoorbeeld op de zwarte markt op zoek gaat naar een schilder, dan kun je hier voor een hele kleine prijs iemand voor vinden. Zwartwerkers hebben echter geen verzekering, ze geven geen garantie en als het niet goed is gedaan, dan heb je dus eigenlijk pech. Je neemt dan een risico wat de gevolgen niet waard is. Daarnaast ben je schuldig aan een strafbaar feit en heb je geen poot om op te staan als je wordt gepakt. Om nog maar niet te spreken over de kans dat de schilder een ongeluk krijgt als hij of zij bij jou aan het werk is en jij verantwoordelijk bent. Het is dan altijd beter om te besparen door een legale beginner te nemen. Deze hebben vaak een frisse kijk op de zaak en moeten zich nog bewijzen ten opzichte van de concurrentie. Dit kan soms verrassende situaties opleveren.

Geen winterschilder gebruiken

Als jouw schilderwerk kan wachten tot de winter, dan heb je geluk. Winterschilders zijn namelijk gewone schilders die tijdens de wintermaanden (eind november tot en met eind maart) grote kortingen aanbieden. Dit doen ze voor schilderwerk buiten, maar ook binnen. Tijdens de winter ligt het werk voor schilders vaak stil en op deze manier proberen ze toch hun agenda vol te plannen. Je krijgt dan bijvoorbeeld elke dag een gratis uur of een algemene korting op de werkzaamheden. Tijdens de winter kun je dus dezelfde schilder inhuren die je tijdens de andere maanden ook had gehad, maar dan voor een veel mooier prijsje.

Geen vergelijking maken

Omdat jouw schilderwerk vele jaren moet blijven zitten en je er ook vele jaren van wilt genieten, kun je het beste niet met de eerste de beste schilder in zee gaan. Het is de bedoeling dat je kwaliteit krijgt, dat je een goede klantenservice ontvangt en dat de prijs niet te hoog is. Dit kun je alleen bepalen door een vergelijking te maken van wat de schilders uit jouw omgeving je kunnen aanbieden. Je nodigt ze uit bij je thuis, overlegt wat je gedaan wilt hebben en zij zullen dan met een voorstel komen en een prijs. Je spaart deze offertes op en vergelijkt ze, zodat je alle opties hebt bekeken. De beste schilder kan je het mooiste pakket aanbieden voor de laagste prijs.

Meest voorkomende valkuilen (15x)

Punten om in de gaten te houden

Verder zijn er een aantal punten die regelmatig vergeten worden, maar die een groot verschil kunnen maken op de prijs en op de uitvoering van de klus. Voordat je een schilder aanneemt is het verstandig deze punten te controleren. Dan ben je goed voorbereid en weet je exact wat je kunt verwachten.

  • De prijs: rekent de schilder prijzen per klus, per uur of per vierkante meter? Dit verschilt per schilder, maar ook per opdracht. Voor het schilderen van een muur kan een schilder gemakkelijk een berekening maken per vierkante meter, maar als de kozijnen of een balustrade geschilderd moet worden, dan is dit natuurlijk een ander verhaal.
  • Extra kosten: sommige schilders zullen extra kosten vragen, bijvoorbeeld voor het huren van een steiger of voor de kilometrage. Deze extra kosten worden soms al in de offerte gepresenteerd, maar soms zie je deze pas op de uiteindelijke rekening. Als je het gevoel hebt dat een offerte niet compleet is, vraag dan altijd om verduidelijking. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
  • De garantie: goede schilders zullen je een goede garantieregeling aanbieden. Als zij vertrouwen hebben in hun werk, dan hebben ze hier geen problemen mee. Hopelijk heb je de garantie niet nodig, maar als er toch een foutje is gemaakt dan wordt deze zo in ieder geval kosteloos rechtgezet.
  • De aanbetaling: vraagt een schilder om een aanbetaling of moet je alles in één keer betalen aan het einde?
  • De btw: is je woning ouder dan 2 jaar, dan betaal je voor schilderwerken geen 21 procent btw, maar 6 procent. Dit wordt door de schilder al op de eindfactuur verrekend. Het kan geen kwaad om dit even te controleren, omdat het toch een verschil betekent van 15 procent.

Vergelijk offertes

Ben jij van plan een schilder in te huren? Gebruik dan onze vergelijkingstool om een betrouwbare vakman te vinden. Vul de velden in en je ontvangt snel een aantal vrijblijvende offertes die je kunt toevoegen aan je vergelijking. Zo weet je zeker dat je echt alle opties hebt bekeken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *