Het inhuren van een goede schilder geeft je een aantal belangrijke zekerheden. Het werk zal professioneel, netjes en snel worden afgerond en dit is niet altijd iets dat je zelf ook kunt realiseren. Vaak zijn schilders toch in staat een beter resultaat te verkrijgen, om nog maar niet te spreken over het gebruik van mogelijke specialistische technieken. Het inhuren van een schilder scheelt jou dus veel tijd en zorgen en dat brengt gemoedsrust met zich mee. Helaas zijn er toch een aantal mensen die deze optie niet overwegen, omdat er een aantal valse vooroordelen heersen die hen tegenhouden. Hier zullen we de grootste vooroordelen omtrent schilders uit de weg helpen.
Inhoudsopgave
Schilders zijn duur
Een schilder hoeft niet duur te zijn. Er zijn een aantal manieren waarop je op jouw schilderwerk kunt besparen, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit.
- Winterschilder: tijdens de winter hanteren de meeste schilders grote kortingen op hun werkzaamheden. Dat komt doordat hun werk tussen eind november en eind maart vaak stilligt. Een winterschilder is dus een schilder die tijdens de wintermaanden voor lagere prijzen werkt. Kan jouw klus tot dan wachten, dan kun je soms wel 30 procent korting krijgen.
- Btw: over schilderwerken wordt een btw gerekend van maar 6 procent. Je woning moet hiervoor wel ouder zijn dan 2 jaar. Dit scheelt 15 procent, wat natuurlijk een groot bedrag is, en wordt vaak al op de eindfactuur verrekend.
- Machinaal schilderen: wil je je muren laten sausen, dan kun je dit ook machinaal laten doen. De verf wordt dan onder hogedruk tegen de muur aan gespoten waardoor het resultaat egaal en strak is. Hiervoor betaal je gemiddeld slechts €8 per vierkante meter terwijl je voor handmatig sausen gemiddeld €12,50 betaalt.
Schilderwerk is makkelijk
Het is natuurlijk zo dat je jouw schilderwerken waarschijnlijk ook zelf zou kunnen doen. Maar zeg nooit dat dit gemakkelijk is, want als je dit niet regelmatig doet kan het tegenvallen. Allereerst moet je werken in een houding die je waarschijnlijk niet bent gewend. Veel van het werk moet ook boven je macht gebeuren. Verder is het een kunst om de verf egaal aan te brengen en de randjes netjes af te werken. Regelmatig zijn er meerdere lagen nodig, vooral als je goedkopere verf gebruikt. Als laatste zijn er specialistische klussen, zoals het schuren, repareren en lakken van kozijnen waarbij het voorbereidende werk een groot verschil maakt op de levensduur van het schilderwerk. Schilderen is daarom niet alleen zwaar en precies, maar het moet soms ook specialistisch gebeuren. Dit zijn belangrijke punten om te overwegen voordat je besluit het schilderwerk zelf te doen.
Alle schilders zijn hetzelfde
Er is een groot verschil tussen schilders onderling. Deze verschillen bepalen de prijzen die worden gehanteerd en de werkzaamheden die kunnen worden uitgevoerd. Het is belangrijk dat je een schilder uitkiest met de vaardigheden die aansluiten bij jouw klus. Anders betaal je te veel of je krijgt niet de kwaliteit waarnaar je op zoek bent. Is het tijd om een vakman te kiezen, let dan op de volgende punten wat betreft het werk dat wordt aangeboden.
- Ervaring: er zijn beginnende schilders en er zijn schilders die het werk al jaren doen. Beginnende schilders zijn uiteraard goedkoper, maar ook onervarener. Soms is dit een voordeel en soms kan dit een nadeel zijn. Jij kunt dit het beste zelf beoordelen naar aanleiding van het karakter van je klus.
- Certificeringen: de ene schilder zal zichzelf meer nascholen dan de ander. Volgen schilders een bepaalde cursus, dan krijgen ze hier een certificering voor. Op die manier kun je een schilder uitkiezen met een specialisme, bijvoorbeeld als je renovatiewerken hebt.
- Erkenning: erkende schilders hebben zich aangesloten bij een vakvereniging. Om daar lid van te worden moeten ze aan een aantal eisen voldoen. Hier worden ze later ook steekproefsgewijs en periodiek nog op getoetst. Voor erkende schilders betaal je meer, maar je krijgt ook bepaalde zekerheden. Zo is de garantie meestal goed, kun je gebruik maken van een onafhankelijke geschillencommissie en krijg je de belofte van je vakvereniging dat zij ervoor zorgen dat je klus hoe dan ook wordt afgemaakt.
- Keurmerken: als laatste zijn er de keurmerken van het bedrijf en de materialen die ze gebruiken. Keurmerken worden uitgegeven door onafhankelijke stichtingen die zo consumenten kunnen helpen. Er zijn keurmerken voor veiligheid en duurzaamheid, betrouwbaarheid en kwaliteit. Ook geven keurmerken meestal aan dat alle wettelijke regelgevingen worden gevolgd.
Vergelijk offertes
Nu deze vooroordelen uit de weg geruimd zijn, is het natuurlijk tijd om een geschikte schilder te vinden. Dit doe je door een vergelijking te maken van het marktaanbod. Wij kunnen je helpen de eerste stap te zetten als je onze vergelijkingstool invult. Je ontvangt dan snel enkele offertes die je niet tot aankoop verplichten, maar die je een compleet beeld geven van wat de markt in jouw omgeving aanbiedt.